Lakásfelszerelési eszközök

Lakásfelszerelési eszközök

Miért polc a polc?

2024. április 22. - Kertészeti szaki

Miért polc a polc?

 

A polc egy olyan tároló bútor, melyet általában fából, fémből vagy műanyagból készítenek. Felhasználási célja, hogy tárgyakat tároljon rajta. A polc rendszer lehetnek falra szerelhetők, állók vagy akár beépíthetők is. Különféle formában és méretben kaphatók, így széles körű igényeket elégítenek ki. Konyhabútor helyett polcokat is készíttethetünk, ami jóval költséghatékonyabb lehet, mint a konyhabútor. De vajon honnan származik a "polc" elnevezés, és mi a legérdekesebb tények ezzel a praktikus bútorral kapcsolatban? A polc mint tárolóeszköz a magyarok számára a letelepedés után vált ismertté, valószínűleg a szláv népektől. Eredetileg a falifülkék tartozékaiként jelentek meg, majd átvette a polc név a tárolóbútor szerepű deszkalapra, ill. laprendszerekre. A Dunántúlon például "póca", "pócik", "polcik" néven ismertek, míg a Felvidéken és az Alföldön "pócika", "pócka" néven emlegetik. A néprajzi kutatásokban kiemelt fontossággal bír a polc szerepe. Jellemző példája az alföldi konyhák fazéktartó polca. Egyszerűbb változatait általában kamrákban és pincékben használják. A rácsos korláttal ellátott példányokat gyakran konyhákban dísztányér tartására használják. A neveléstörténeti kutatásokban is gyakran említik a polc szót, ám itt nem a tárgyi értelemben vett polcról van szó, hanem inkább a rang, méltóság jelentéséről.

314513_04_stage-lepcsos-polc-sonoma-tolgy.webp340-category-image.webp

Polc mint élelmiszer márka: A POLCZ ételek adalékanyagoktól, tartósítószerektől, hozzáadott cukortól, tejtermékektől és tojástól mentesen készülnek. A hőkezelésnek köszönhetően hűtés nélkül is eltarthatnak több mint egy évig. Az első POLCZ készétel a Zöldborsós csirke volt. Az indulásuk óta eltelt három évben már több mint egymillió POLCZ készételt vásároltak meg.

Érdekes tények a polcokkal kapcsolatban:

A világ leghosszabb polca a New York-i Közkönyvtárban található, és 38 kilométer hosszú.
A világ legmagasabb polca a Kansas City Központi Könyvtárban található, és 28 méter magas.
A legnehezebb tárgy, amit valaha polcon tároltak, egy kínai váza volt, ami 1,5 tonnát nyomott.
A legrégebbi fennmaradt polc egy egyiptomi sírban található, és körülbelül 5000 éves.
A polcok nem csak a tárgyak tárolására használhatók, hanem dekorációs célokra is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://home-furnishings.blog.hu/api/trackback/id/tr918387331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása